Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí pečivo

„KAŽDÁ Z UVEDENÝCH FOTOGRAFIÍ JE VLASTNÍM,ORIGINÁLNÍM DÍLEM A SPADÁ POD OCHRANU AUTORSKÉHO ZÁKONA“.

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE

 

RECEPTY:

1. PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB Z KVÁSKU

2. SPIRÁLKY-PEČIVO PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI

3. HAMBERGEROVÉ HOUSKY SYPANÉ MÁKEM A SEZAMOVÝMI  SEMÍNKY

4. FOCACCIA-TRADIČNÍ ITALSKÝ CHLÉB

5. PŮLNOČNÍ OŘECHOVÝ CHLÉB

6. ZLATAVÉ HOUSTIČKY Z DÝŇOVÉHO PYRÉ 

7. SVÁTEČNÍ CHLEBOVÝ KVĚT

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

 

1. PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB Z KVÁSKU

--300--.jpgIngredience na těsto:

250 g obnoveného žitného kvásku, 500 g kvalitní chlebové mouky-žitné (můžeme i napůl smíchat se špaldovou nebo pšeničnou moukou), 100 g hrubé žitné mouky, 350 g vody, sůl (můžeme přidat i kmín nebo semínka).

Postup práce:

Do mísy vsypeme mouku se solí, vlijeme vodu, pár tahy lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a dáme bokem odpočinout. Po třech až čtyřech hodinách přidáme čerstvý

-300.jpg

obnovený kvásek do moučné směsi a znovu lehce promícháme (těsto by mělo být řidší). Zakryjeme průhlednou kuchyňskou fólií i utěrkou a necháme kynout mimo průvan asi 19-20 hodin. Půl hodiny před pečením zapneme troubu na 240 st. C, ve které necháme rozpálit pekáč i s víkem (nebo jinou kovovou nádobu).

Pak do horkého pekáče rozprostřeme pečící papír, na který velmi opatrně vložíme nakynuté těsto, rozehřátou poklicí zavřeme a pečeme 60 minut (v horní části obvykle těsto malinko naříznu pro únik páry). Poté snížím teplotu trouby na 180 st. C a nezakrytý chléb dopékáme dalších 15 minut.

Po této době pekáč vyndáme z trouby, chléb volně dopečeme na plechu dozlatova a nakonec necháme vychladnout na kovové mřížce. Při použití kvalitní mouky je chlebíček uvnitř kyprý, napovrchu křuplavý ještě další den. Dobré pochutnání.

Dovětek:

Tento způsob přípravy a pečení chleba pochází z italské Neapole a má dlouhou historii, která přetrvala dodnes. Hrubá žitná mouka se získávala drcením a mletím obilniny mezi kamennými koly. Americky pekař Jim Lahey se svého času nechal tímto postupem inspirovat a recept si dovezl do New Yorku, kde začal tento nenáročný chléb s úspěchem péct. Pod názvem ,,No-knead bread,, získalo pečivo světovou proslulost a postupně vzniklo mnoho podobných receptů.

 

JE   JE   JE   JE     JE 

JE 

 

2. SPIRÁLKY-PEČIVO PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI

-22-300--.jpg

Ingredience:

125 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku (používám bezfosfátový ze zdravé výživy), 135 g bílého hustého jogurtu, ½ kávové lžičky soli, 1 rozšlehané vejce na potření před pečením, pro dozdobení malé kousky černých oliv (očka) a proužky červené feferonky nebo kapie (jazýček).

Postup práce:

Všechny předepsané suroviny zpracujeme do hladkého těsta,

300--.jpgz kterého pak vytvoříme kousky (na 1 ks odvážíme 25-26 g). Každý jednotlivý kousek vyválíme na tenký a dlouhý váleček o průměru zhruba 1 cm a natočíme na špejli, oba konce předtím vytvarujeme do špičky.

Vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15-20 minut ve vyhřáté troubě na 180 st. C. Po 15. minutách zkontrolujeme barvu, která by měla být jemně zlatavá.

Pokud se rozhodneme kvůli dětem pro podobu háďátek, které jsou na obrázku, zde je postup: Jeden konec vyváleného válečku zmáčkneme do špičky (ocásek) a opačný konec vymodelujeme dokulata (hlavička), kam vmáčkneme párátko, aby se vytvořil otvor pro otevřenou pusinku. Hadíka natočíme na špejli, v hlavičce z kousků černých oliv vytvoříme očka a stejným způsobem spotřebujeme všechno těsto.

Pak postupujeme stejně, jak je popsáno v předešlém odstavci. Po upečení vytáhneme z hlavičky párátka a do otvoru (pusinka) vložíme kousek červené feferonky (hadí jazýček). Pečivo se výborně uplatní k různým grilovaným chuťovkám i při různých párty…dobré pochutnání.

 

JE   JE   JE   JE     JE 

JE 

 

3. HAMBURGEROVÉ HOUSKY SYPANÉ MÁKEM A SEZAMOVÝMI SEMÍNKY

2-300-2-copy.jpgIngredience:

450 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), 20 g cukru, 30 g másla, 180 g vlažné vody, 1 celé vejce, 1 kávová lžička soli, 1 žloutek na potření, ½ deci mléka na potření.

Postup práce:

V přesáté mouce uděláme důlek, ve kterém necháme rozpustit rozdrobené

1-300-1.jpgdroždí s trochou vody a cukru. Pak přidáme předepsané suroviny-zbytek vody se solí nakonec a vypracujeme hladké, elastické těsto, které přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.

Těsto pak vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8-9 ks, které vytvarujeme na kouličky. Vložíme je na plech s pečícím papírem, malinko je ve středu stiskneme a necháme dokynout. Asi po hodině je potřeme rozšlehaným žloutkem v mléce, posypeme nemletým mákem a semínky.

Pečeme je asi 15 minut v rozpálené troubě na 190 st. C. Po vychládnutí housky podélně rozřízneme a připravíme hamburgery. Dobré pochutnání.

 

JE   JE   JE   JE     JE 

JE 

4. FOCACCIA-TRADIČNÍ ITALSKÝ CHLÉB

-300--.jpgSuroviny:

200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, ½ kávové lžičky soli, 125 ml vlažného mléka, 125 ml vlažné vody, 10 g čerstvých kvasnic, 1 PL krystalového cukru, 50 g olivového oleje.

Postup práce:

Ve vlažné vodě s mlékem rozmícháme kvasnice, přidáme cukr, olej a polovinu mouky. Pak doplníme solí a zbytkem mouky.

 

--300--.jpg

Vypracujeme těsto, které necháme v pokojové teplotě zakryté kynout 40 minut. Pak vyválíme asi půlcentimetrový plát, vykrojíme kola o průměru 12 cm a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Znovu necháme kynout po dobu 60 – 90 minut.

Na vykynutých plackách prstem vytlačíme důlky a jemně posolíme (může se posypat také drceným rozmarýnem). Při teplotě 180 st. C pečeme dozlatova asi 20/25 min. Po vytažení z trouby ještě horké pečivo potřeme studenou vodou a necháme vychladnout.

Konzumujeme jako přílohu nebo plníme, jak jsme zvyklí (šunkou, polotvrdým sýrem, rajčetem, hlávkovým salátem…). Výtečně chutnají s olivami i posypané oreganem. Na obrázcích je focaccia plněná salátem Ice berg, plátkem velkého rajčete a syrovou šunkou prosciutto di Parma. Přeji dobré pochutnání.

Dovětek:

Focaccia - měkká chlebová placka je složením těsta příbuzná pizzy, jen vyžaduje o něco víc droždí i olivového oleje a peče se silnější. Je velmi vhodná pro letním období, kdy se skvěle doplňuje s chutí čerstvých bylinek, rajčat nebo oliv, rozmarýnu, dokonce i s utřeným česnekem.

U nás ji máme rádi k salátu, či grilovanému masu, někteří Italové si ji dochucují dokonce sladkou pomazánkou. Upečená se trhá rukama, což má svůj smysl, protože se zdá, že každý kousek má rozličnou chuť.

300-webik.jpg

Focaccia může mít různé tvary a velikosti. Lze ji upést na plechu v nížší vrstvě nebo jiné formě a rozkrojená se může naplnit nejen nutelou, ale jakoukoliv šunkou, anglickou slaninou, plátkem sýru, rajčátky i rukolou…  

JE

300-plech.jpg

 

JE   JE   JE   JE     JE 

JE 

 

5. PŮLNOČNÍ OŘECHOVÝ CHLÉB

we-300.jpg

Ingredience na dva půlkilové bochníky:  

200 g špaldové mouky, 150 g celozrné mouky, 150 g polohrubé-chlebové mouky (já používám americkou  mouku s názvem Manitoba), 150 g čerstvého namnoženého kvásku (nebo 25 g droždí), 350 g přírodní minerálky pokojové teploty, 20 g extra olivového oleje (nebo slunečnicový olej), 100 g sekaných vlašských ořechů (nebo různá svoje oblíbená semínka), 5 g soli (i méně).

 

we-300-.jpgPostup práce:

Všechny suroviny řádně zpracujeme do vláčného těsta, do kterého nakonec vmícháme ořechy. Těsto několikrát pečlivě přeložíme, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 12 hodin.

Pak těsto rozpůlíme, každou polovinu znovu překládáme a vytvarujeme 2 bochníky, které jemně poprášíme moukou, vložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a znovu necháme kynout, tentokrát 2-3 hodiny.

Potom oba nakynuté bochníčky trošku potřeme olejem a pečeme na nízkém roštu v rozehřáté troubě při teplotě 180 st. C zhruba 35-45 minut dozlatova. Ke konci pečení kontrolujeme nadzvednutím spodní část chleba, která by měla být na obou stranách rovnoměrně upečená. Hotové bochánky je nutné nechat bez naříznutí vychládnout a vydýchat na drátové podložce. Dobré pochutnání.

 

JE   JE   JE   JE     JE 

JE 

 

6. ZLATAVÉ HOUSTIČKY Z DÝŇOVÉHO PYRÉ

300--webik---.jpg

Ingredience:  

500 g oranžové dýně, 500 g polohrubé mouky, 15 g čerstvého droždí, 30 g vlažné vody na kvásek, 15 ml olivového oleje (můžeme nahradit slunečnicovým olejem), 10 g soli.

Postup práce:

Nejprve oloupeme dýni, očistíme ji od semínek, nakrájíme na silnější plátky, které vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě zhruba 30/40 min na 200 st. C. Pak dýňové kousky rozmixujeme a necháme vychladnout.

 

300-na-dreve.jpgPřipravíme kvásek z vlažné vody, droždí, špetky cukru a lžíce mouky. Do mísy vsypeme předepsané množství mouky, vlijeme kvásek a 350 g odvážené rozmixované dýňové směsi i s tekutinou. Dobře rozmícháme a nakonec přidáme olej a sůl.

Těsto propracujeme a pokračujeme na kuchyňské pracovní desce, kam těsto vyklopíme. Pokud je řidší, dobře desku pomoučíme a pokud je těsto hutnější, navlhčíme si ruce. Velmi záleží na kvalitě mouky i na dýni, kolik obsahuje vody. Vypracované těsto vložíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a  necháme kynout 2-3 hodiny v pokojové teplotě.

Dokončení:

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou desku a rozválíme obdélník. Levou stranu přehneme v polovině plátu na pravou (jako knihu), okraje mírně stiskneme. Vše opakujeme ještě 2x  a pak těsto rozdělíme na 8 kousků, z kterých vytvoříme kuličky a vložíme je na plech s pečícím papírem. Volně je svážeme dle obrázkové přílohy. Vše přikryjeme utěrkou a necháme kynout další hodinu.

Po uplynutí této doby pečeme 30 minut v rozpálené troubě na 190 st. C. Pět minut před koncem odstraníme z bochánků provázky, zkontrolujeme barvu spodní části a dopečeme dozlatova. Po vytažení z trouby necháme housky vychladnout. Dobré pochutnání.

 

JE   JE   JE   JE     JE 

JE 

 

7. SVÁTEČNÍ CHLEBOVÝ KVĚT

1-webik-1.jpg

Suroviny na těsto:

600 g polohrubé  mouky, 20 g jemného krystalu, 30 g měkkého másla, 12 g soli, 1 střední vejce, 150 g vlažného mléka, 120 g vlažné vody, 8-10 g čerstvých kvasnic, 1 malá lžička cukru na kvásek.

 

Suroviny na potření těsta před pečením:

1 menší vejce 2 PL mléka, sůl, malá hrst nemletého máku na posypání.

2-300-webik-2.jpgPostup práce:

Do větší mísy přesijeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, vlažnou vodu, promícháme a necháme vzejítkvásek.

 

Nakonec přidáme zbytek surovin, vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou hodinu necháme kynout. Nakonec těsto vložíme na 12 hodin do lednice.

1-Po uplynulé době z těsta odřízneme asi 100-110 g velký kousek, který rozválíme na kulatý plát o průměru 15 cm vložíme ho na plech s pečícím papírem.

2-Odřízneme další kousek těsta o váze 200 g, z kterého rozválíme obdélník 35x9 cm. Střed posypeme moukou proti slepení a obdélník po délce přehneme napůl. Okrajový spoj přitiskneme a druhou stranu v ohybu nařízneme podle obrázku na pásky široké zhruba dvanáct mm-vznikne jakýsi hřeben.

2-web-300.jpg

3-Vložíme ho na kulatý plát a stočíme do kruhu, spojíme a smyčky přetočíme otvorem nahoru.

4-Stejným způsobem postupujeme směrem do středu bochníku až do zpracování těsta. Uprostřed umístíme kuličku.

300-webik---.jpg

5-Celé dílko zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny dokynout.

6-Předehřejeme troubu na 180 st. C.

7-Vykynutý bochník potřeme směsí z vajíčka, mléka a soli, posypeme nemletým mákem a vložíme do trouby na střední rošt. Při teplotě 180-190 st. C. pečeme 30-40 minut. Aby se vrchní část chleba a hlavně kulička nespálila, jakmile se začne zbarvovat, zakryjeme ji vystřihnutým čtvercem nebo kroužkem pečícího papíru a celý chlebový květ dopečeme dozlatova.

Necháme dobře vychladnout. Dobré pochutnání.

E   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE

JE   JE   JE   JE   JE 

JE