Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákusky, řezy

„KAŽDÁ Z UVEDENÝCH FOTOGRAFIÍ JE VLASTNÍM, ORIGINÁLNÍM DÍLEM A SPADÁ POD OCHRANU AUTORSKÉHO ZÁKONA“.

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE    JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE

 

PŘEHLED RECEPTŮ:fotka_h2-35.jpg

  1. SVĚŽÍ JOGURTOVÝ ZÁKUSEK S ANANASEM-NEPEČENÝ

  2. NADÝCHANÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

  3. KAKAOVÉ ŘEZY SE SMETANOVO-JOGURTOVOU NÁPLNÍ

  4. KOSTKY S KOKOSOVOU NÁPLNÍ

  5. KAKAOVO-SMETANOVÝ ZÁKUSEK  

  6. OŘECHOVÉ ŘEZY S KARAMELOVÝM KRÉMEM

  7. KRÉMOVÉ ŘEZY S GRANKEM

  8. PIŠKOTOVÉ KOSTKY PLNĚNÉ ŠLEHAČKOU

  9. KAKAOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM

10. KOKOSOVÝ MOUČNÍK SE SALKOVOU NÁPLNÍ

 

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE    

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

 

1. SVĚŽÍ JOGURTOVÝ ZÁKUSEK S ANANASEM-NEPEČENÝ

--300--.jpgSuroviny-korpus-dno formy:

2 balení BE BE sušenek, ½ kostky rozpuštěného vlahého másla.

Suroviny-náplň:  

3 husté bílé jogurty (nejlépe řecké), 3 deci rostinné smetany ke šlehání, 2 PL moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 PL šťávy z kompotovaného ananasu, 4 rozmačkaná kompotovaná ananasová kolečka (nemusí být), želatinový ztužovač.

Suroviny-želatinová poleva:

4 kompotovaná ananasová kolečka, 2 PL jemného krystalového cukru,

-300-.jpgšťáva z jednoho citronu, zbytek kompotované ananasové šťávy (bez dvou PL do náplně-konzerva na celý recept- 500 g), 4 plátky želatiny, 5 PL vody, 4 kolečka kompotovaného ananasu na ozdobu.

Postup-korpus-dno formy:

Pomleté nebo nastrouhané sušenky promícháme s vlahým rozpuštěným máslem. Tuto směs pevně namačkáme na dno dortové formy s pečícím papírem a dáme zatuhnout do ledničky.

Postup-náplň:

Jogurt dobře promícháme s cukry a ananasovou šťávou, dáme bokem. Nyní pracujeme rychle-zvlášť prošleháme v trošce vody želatinový ztužovač a tuto kaši vmícháme s pevně vyšlehanou smetanou (šlehačkou) do jogurtového základu-můžeme přidat i rozmačkaný ananas. Touto připravenou směsí ihned naplníme dortovou formu s máslovo-sušenkovým korpusem. Uhladíme povrch a necháme v ledničce ztuhnout.

Postup-poleva:

Dobře rozmačkaný nebo rozmixovaný ananas spojíme s cukrem, citronovou i ananasovou šťávou a přilijeme rozehřátou tekutou želatinu (plátky je třeba předem namočit v pěti lžících vody, nechat nabobtnat a opatrně rozehřát v mikrovlnce). Ihned zalijeme úhledně a rovnoměrně povrch jogurtové náplně ve formě. Celý dortík uložíme do ledničky a necháme ho řádně vychladit a zaležet tak, aby se dobře porcoval. Dobrou chuť.

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

2. NADÝCHANÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

--300--otoc..jpg

Suroviny na těsto:

150 g polohrubé mouky, 2 PL solamylu, 100 g cukr krupička, ½ sáčku vanilkového cukru, ½ sáčku čokoládového pudinku, ½ sáčku kypřícího prášku do perníku, 1 PL kakaa, na špičku nože perníkového koření (nemusí být), na špičku nože mleté skořice, 2 PL hrubě nasekaných vlašských ořechů, 2 malé vejce, 2 deci mléka, 1 deci oleje, 1-2  PL meruňkového džemu (nebo švestková povidla), 1 PL rumu, špetka citronové kůry z bio citronu.

s-orechy.jpgOstatní suroviny:

Tmavá čokoláda na vaření a plátek másla na polevu, meruňkový džem na potření (výborné jsou švestková povidla), 1-2 PL hrubě nasekaných vlašských ořechů na ozdobu, chlebíčková forma.

Postup:

Suché a mokré suroviny smícháme zvlášť, spojíme a vypracujeme těsto, které vlijeme do vysypané chlebíčkové formy (hustotu těsta upravíme přidáním mouky nebo mléka). Pečeme 30-40 minut při teplotě trouby 170-180 minut. Horký moučník nevyklápíme hned, počkáme si hodinku.

Dokončení:  

Vychládlý korpus rozřízneme podélně, spodní polovinu natřeme meruňkovým džemem a přikryjeme vrchní půlkou. Pokud zvolíme naplň ze švestkových povidel, do těsta je přidáme místo meruňkového džemu, abychom docílili jednotnou chuť.

Vlahou čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili spojením rozpuštěné čokolády a másla, pokryjeme celý, džemem plněný korpus, včetně boků. Ještě než poleva ztuhne, zasypeme povrch sekanými vlašskými ořechy a před krájením necháme zpevnit a zaležet. Přeji dobrou chuť.

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

  3. KAKAOVÉ ŘEZY SE SMETANOVOU-JOGURTOVOU NÁPLNÍ

-300-.jpg

Suroviny na kakaový korpus:

110 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 2 lžíce práškového kakaa, 95 g jemného krystalového cukru, 5 vajec.

Suroviny na smetanovou náplň:

250 ml smetany ke šlehání, 1-2 sáčky vanilkového cukru (můžeme dosladit podle zvyku), 150 g bílého jogurtu, 4 želatinové plátky.

webik-300.jpgPostup-korpus:

Celá vejce vyšleháme s krupičkovým cukrem a pak už jen stěrkou vmícháme do vaječné pěny mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.

Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 180 st. C a pak necháme vychladnout.

Pokud jsme upekli větší a tenký plát, rozkrojíme ho napůl. Jestliže jsme ale použili menší plech a korpus je vyšší, rozřízneme ho podélně na dvě nižší poloviny.

Dokončení:

Želatinu předem necháme nabobtnat v trošce vody a smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem. Základ smetanové pěny tvoří jogurt, který pečlivě vymícháme s rozehřátou vlažnou želatinou.

Tuto želatinovo-jogurtovou směs ihned spojíme s pevně vypracovanou šlehačkou a výslednou náplň rozetřeme na spodní plát korpusu. Druhým kakaovým dílem překryjeme a necháme vychladit a zaležet do druhého dne. Přeji dobrou chuť.

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

4. KOSTKY S KOKOSOVOU NÁPLNÍ

5.-kostky-s-kokosovou-naplni-copy.jpgSuroviny: 330 g hladké mouky, 180 g jemného krystalového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2-3 PL kakaa  (podle barvy), 250 ml mléka, 175 ml oleje, 2 vejce.

Krém: 125 g másla, 1 PL krystalového cukru, 1 PL moučkového cukru 1 sáček vanilkového cukru, 600 ml mléka, 2 sáčky kokosového pudinku, 1 vanička tvarohu, 4 PL kokosu.

Postup-těsto: Smícháme mouku s kakaem a kypřícím práškem do pečiva. Dále vyšleháme vejce s cukrem, postupně přidáme olej a mléko.

4.-kostky-s-kokosovou-naplni-copy.jpgVše spojíme v hladké těsto a dáme péct do plechu s pečícím papírem-na dobu 30 minut při teplotě 170 st. C.

Postup-náplň: Předem uvaříme pevný pudink z mléka, dvou sáčků práškových pudinků a 1 PL krystalového cukru. Ještě do vlažného pudinku přimícháme 4 PL kokosu. Vyšleháme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáváme vychládlý kokosový pudink a rum. Nakonec ručně vmícháme tvaroh-již nešleháme, krém by mohl díky tvarohu zřídnout. Krém na chvíli uložíme do ledničky.

Dokončení:  Korpus rozkrojíme napůl, jednu polovinu natřeme 2/3 krému, pod který můžeme před tím tence rozprostřít džem dle vlastní volby, přiryjeme druhou polovinou korpusu. Na vrchní plochu i boky naneseme zbytek náplně, zasypeme kokosem. Hotový moučník lehce zabalíme do potravinové fólie a uložíme do ledničky minimálně na 6 hodin-nejlépe do dalšího dne. Plněný moučník je pak pěkně měkký a zaležený se všemi vůněmi a chutěmi. Přeji dobrou chuť.

Dovětek: Kakaový korpus s bílým kokosovým krémem, vše pokryté vrstvou kokosu a dobře zaležené-vznikne měkký, lahodný a voňavý zákusek. 

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

5. KAKAOVO-SMETANOVÝ ZÁKUSEK 

2000---320---kopie-copy.jpgSuroviny na korpus:                   

175 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá malá lžička kakaa, ½ sáčku kypřícího prášku, 75 g moučkového cukru, 2 vejce, ½ hrnku vlažné vody,  ½ hrnku slunečnicového oleje.

Suroviny na smetanovou náplň:   

1 kelímek bílé smetany na šlehání, 1 kelímek pařížské šlehačky, 2 sáčky želatinového ztužovače-smetafix, moučkový cukr na doslazení šlehačky (nemusí být, želatinový ztužovač šlehačku dosladí).

1000-fotka-320---kopie-copy.jpgSuroviny na máslový krém:           

125 g másla, 1 PL moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 PL rumu, 2 deci mléka, ½ sáčku vanilkového pudinku, 1 PL krystalového cukru.

Ostatní suroviny: Trochu jahodového, nebo malinového džemu na potření upečeného korpusu.

Postup-máslový krém: Z mléka, pudinkového prášku a krystalového cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Dále vyšleháme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a po lžících přidáváme pudink, nakonec rum. Všechny suroviny na krém musí mít stejnou teplotu-nejlépe pokojovou.

Postup těsto: Celá vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáme ostatní suroviny (mouku, kakao, kypřící prášek předem smícháme dohromady). Těsto vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme asi 30 minut při teplotě 170-180 st. C. Vychladlý korpus zabalíme do fólie a v ledničce necháme několik hodin zaležet. 

Postup – smetanové náplně:  Těsně pře plněním korpusu vyšleháme obě smetany /každou zvlášť) s želatinovými ztužovači podle návodu (1 sáček ztužovače je na 1 kelímek smetany), které můžeme dosladit dle svého.

Dokončení: Nakonec koláč tence potřeme jahodovým džemem, zdobičkou ozdobíme okraj krémem a volnou plochu vyplníme vrstvou pařížské a vrstvou bílé vyšlehané smetany. Celý koláč pak necháme v ledničce pod fólií zaležet do dalšího dne. Před podáváním jemně posypeme grankem.

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

6. OŘECHOVÉ  ŘEZY S KARAMELOVÝM KRÉMEM

2-maliny-copy.jpgSuroviny:

175 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, 1 polévková lžíce kakaa, 1 sáček kypřícího prášku, 150 g moučkového cukru, 2 hrsti mletých vlašských ořechů, 4 vejce,  1 hrnek vlažné vody, 1 hrnek slunečnicového oleje.

Suroviny na krém:

1 karamelové kondenzované mléko (nebo uvařené bílé slazené kondenzované mléko), 1 kostka másla 250 g, polévková lžíce rumu (nemusí být).

6000--orechove--rezy-s-karamelovym-kremem-copy.jpg

Ostatní suroviny na dozdobení moučníku:

2 hrsti mletých vlašských ořechům na posypání naplněného moučníku, kakaová poleva-viz recept v kategorii "KRÉMY, POLEVY". 

Postup-karamelový krém:

Měkké máslo dobře vyšleháme se sladkým  karamelovým kondenzovaným mlékem - již nepřislazujeme. Pokud máme jen slazené mléko bílé, konzervu uvaříme den předem, aby stačila neotevřená vychládnout. Máslo i karamelové salko musí mít před šleháním stejnou teplotu, nejlépe pokojovou-včetně rumu, pokud ho budeme přidávat.

Postup těsto:

Celá vejce důkladně šleháme do pěny spolu s  cukrem alespoň 10 minut - délka šlehání je velmi důležitá pro kyprost moučníku. Potom postupně přidáváme ostatní suroviny (obě mouky, kakao, kypřící prášek a mleté ořechy předem smícháme dohromady). Těsto vlijeme do plechu střední velkosti s pečícím papírem a pečeme asi 25 minut při teplotě 170 st. C. Vychládlý korpus stejnoměrně po celé ploše pokryjeme krémem, posypeme mletými ořechy a zastříkneme polevou. V ledničce necháme zaležet do dalšího dne. Přeji dobrou chuť.

Dovětek:

Pro milovníky sladkých moučníků jsou tyhle řezy přesně ty pravé. A pokud jsou dostatečně zaležené, pak jsou velmi jemné, lahodné a měkkoučké. 

Poleva-viz recept  č. 1  - "RYCHLÁ A SNADNÁ KAKAOVÁ POLEVA" v kategorii: „KRÉMY, POLEVY“:

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

7. KRÉMOVÉ ŘEZY S GRANKEM            

300-----.jpgSuroviny na těsto:

1 a ½ čtvrtlitrového hrnku hladké mouky, ½ hrnku polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku, ½  hrnku cukru-jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, ½ hrnku moučkového cukru, 4 žloutky, 4 bílky na sníh, 1 hrnek mléka 1/2 deci slunečnicového oleje.

Suroviny na náplň:

Máslová část- 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, 2 polévkové lžíce

3--300.jpgmoučkového cukru, 1-2 polévkové lžíce rumu.

Pudinková část-8 deci mléka, 2 sáčky vanilkových pudinků,  10-12 čajových lžiček cukru krystal. Ostatní suroviny: Jahodový džem, granko.

Postup - krém:  

Máslo necháme předem změknout na pokojovou teplotu. Dále uvaříme hustý pudink z mléka, vanilkových pudinků a krystalového cukru a necháme vše vychládnout také na pokojovou teplotu. Nejdříve dobře vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Za stálého šlehání pak do máslové směsi po lžících postupně přidáváme hustou pudinkovou hmotu a vše spojíme do nadýchaného krému.

Postup - těsto:

Vyšleháme pevný sníh se špetkou soli a zvlášť žloutky s moučkovým, krystalovým a vanilkovým cukrem, mlékem a olejem. Do žloutkové směsi nakonec střídavě vmícháme obě mouky s kypřícím práškem a sníh. Těsto vlijeme do středního pekáčku s pečícím papírem a pečeme 20-30 minut při teplotě trouby 170 st. C.

Dokončení:

Vychladlý korpus rozkrojíme po délce na 2 části. Spodní potřeme velmi tence jahodovým džemem a stejnoměrně pokryjeme polovinou dávky jemného krému. Přiložíme druhý díl, který opět potřeme džemem, na to navrstvíme zbytek krému. Naplněný moučník zabalíme do fólie a necháme v ledničce do dalšího dne zaležet. Přeji dobrou chuť.

Dovětek:

Jednoduchý moučník s krémem, dozdobený a dochucený pouze grankem, přesto výborný. 

8. PIŠKOTOVÉ KOSTKY PLNĚNÉ ŠLEHAČKOU

2-2-hotovo-s-orisky-copy---kopie.jpgSuroviny na těsto:  

4 vejce se zváží i se skořápkou (váha bude stejná pro mouku a cukr), polohrubá mouka-stejná váha vajec, jemný krystalový cukr-stejná váha vajec, 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, malá špetka soli do bílků, 4 polévkové lžíce studené vody.

Suroviny na náplň: 

1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sáček tužícího přípravku Smetafix.

1-1-obracene---kopie.jpgOstatní suroviny: 

Půlky nebo čtvrtky vlašských ořechů na ozdobení.

Postup-těsto: 

Zvlášť se ušlehají bílky se studenou vodou a  jakmile se vytvoří tuhý sníh, zašleháme do něj třetinu celkového množství cukru. Žloutky utřete zvlášť v misce se zbylým cukrem do pěny, do které pomalu vmícháváte po částech směs sypkých surovin a sníh.

Těsto se nalije do tukem vytřené a moukou vysypané formy a peče se ve  vyhřáté troubě na 180 st. C. asi 40 minut. Korpus necháme vychladit. 

Postup-náplň: 

Těsně před plněním korpusu se smetana vyšlehá se Smetafixem dle návodu na sáčku.

Dokončení: 

Čerstvě vyšlehaná šlehačka s tužícím přípravkem se ihned rozetře na korpus. Náplň se pěkně zpevní, moučník se s ní velmi dobře porcuje, předem ho však necháme zaležet v ledničce.

Před podáváním si plněný piškot můžeme dozdobit dle vlastní fantazie. Třeba jemně poprášit kakaem, grankem, strouhanou čokoládou, maličko posypat kokosem, vložit půlku vlašského oříšku apod. Přeji dobrou chuť.

Dovětek: 

Jakou hmotnost mají celá vejce i se skořápkou, tolik navážíme mouky a také cukru. Získáme tak dokonalý poměr ingrediencí na piškot.

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

9. KAKAOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM

2x-rybiz-300-webik-dsc02442-copy.jpgSuroviny-korpus:

60 g hladké mouky, 20 g solamylu, 80 g jemného krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 PL kakaa, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce.

Suroviny-  čokoládový krém:

1 sáček čokoládového pudinku, 8 KL krystalového cukru, 350 ml mléka, 100 g čokolády na vaření, 22 g másla.

kakaove-rezy-s-cokoladovym-kremem-copy.jpgPostup čokoládový krém:

Uvaříme čokoládový pudink s cukrem, odstavíme a ještě do horkého nalámeme čokoládu. Pudink za častého míchání necháme vychladnout. Pak dobře vyšleháme máslo, po částech přidáváme čokoládový pudink. Všechny složky musí mít stejnou pokojovou teplotu.

Postup-korpus:

Vyšleháme celá vejce s cukry a vmícháme postupně mouku smísenou se solamylem, kakaem a kypřícím práškem. Pečeme na plechu s papírem (ten můžeme před tím slabě potřít olejem) při teplotě 200 st. C. maximálně 10 minut. Horký plát necháme chvíli odležet a pak strhneme papír, necháme vychladnout.

Dokončení:

Vychladlý plát rozřízneme na dva, nebo na 3 díly, každý natřeme krémem a poskládáme na sebe. Složený moučník ještě celý potřeme zbytkem krému (vršek i boky) a můžeme ho posypat třeba mletými ořechy, kokosem, plátky mandlí, strouhanou čokoládou atd…. Uložíme do ledničky do dalšího dne-to je důležité. Přeji dobrou chuť.

V  kategorii "KRÉMY A POLEVY" je vložen můj tip týkající se zde uvedeného čokoládového krému-viz recept č. 2-"SAMETOVÝ MÁSLOVÝ KRÉM S ČOKOLÁDOU":

https://recepty-yarkal.estranky.cz/clanky/sladke-recepty/kremy--polevy/

JE   JE   JE   JE   JE

JE 

10. KOKOSOVÝ MOUČNÍK SE SALKOVOU NÁPLNÍ

5555-----kopie.jpgSuroviny na těsto: 

2 čtvrtlitrové hrnky hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 celá vejce, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce rumu, nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu.

Suroviny na náplň: 

250 g másla, 1 konzerva salka (sladké kondenzované zahuštěné mléko).

300-konec---kopie.jpgOstatní suroviny:  

Strouhaný kokos, kakaová poleva.

Postup-náplň: 

Do důkladně vymíchaného másla za stálého šlehání přidáváme po troškách salko. Obojí musí mít stejnou teplotu.

Postup-těsto: 

Vyšleháme vejce s cukrem, rumem a citronovou kůrou, přidáme smetanu a mouku smíchanou s kypřícím práškem-dobře promícháme. Těsto vlijeme do plechu s pečícím papírem a upečeme při teplotě 170-180 st. C. zhruba 30 minut. Po vychládnutí korpus potřeme salkovou náplní, postříkáme kakaovou polevou a hustě posypeme kokosem. Doporučuji moučník nechat pár hodin zaležet v chladnu. Přeji dobrou chuť.

Dovětek: 

Velmi rychlá příprava těsta  ze surovin odměřených ve čtvrtlitráčku. 

 

 

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE

JE   JE   JE   JE   JE 

JE