Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty 1

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

„KAŽDÁ Z UVEDENÝCH FOTOGRAFIÍ JE VLASTNÍM, ORIGINÁLNÍM DÍLEM A SPADÁ POD OCHRANU AUTORSKÉHO ZÁKONA“.

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

  PŘEHLED RECEPTŮ:fotka_h1---kopie.jpg

    1. TIRAMISU DORT - LAHODÝ DEZERT

    2. VÁNOČNÍ HVĚZDA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ 

    3. VÁNOČNÍ HVĚZDA S MARCIPÁNOVOU OZDOBOU

    4. DORT PLNĚNÝ ČOKOLÁDOVOU PĚNOU MOUSSE                5ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK 

    6. CUKROVÁ HMOTA NA POTAŽENÍ DORTU    

    7. KYTIČKOVÝ SNĚHOVÝ DORT   

    8. SMETANOVÉ SRDÍČKO S JAHODAMI

    9. SMETANOVÝ DORT S ANANASEM-NEPEČENÝ

  10. SNĚHOVÝ DORT PAVLOVA

  11. CHIFFON CAKE-BÁBOVKA JAKO DORT

  12. ČOKOLÁDOVÝ DORT SACHER

  13. MIMOZA-VYNIKAJÍCÍ ITALSKÝ DORT

  14. NUTELOVÝ DORT S KOKOSEM A MASCARPONE

  15. ČOKOLÁDOVÝ DORT RO RŮZNOU PŘÍLEŽITOST

  16. NEPEČENÝ KOKOSOVO-SMETANOVÝ DORT

  17. JAHODOVÝ DORTÍK SE ŠLEHAČKOU

  18. BEZVAJEČNÝ KAKAOVÝ DORT S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM

   

JE

JE   JE   JE   JE   JE 

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE 

  JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

 

1. TIRAMISU DORT - LAHODNÝ DEZERT

webik-pridana-kava-300.jpgZákladní ingredience:

1 vyšší piškotový korpus nebo dva nízké, malý šálek oslazené silné kávy, kvalitní kakao. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 200 g čerstvé smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru (popřípadě moučkový cukr na doslazení podle podle chuti).

Příprava:

Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji, necháme vychladnou a ušleháme smetanu na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem a zakápneme kávou. Pokud použijeme

 

300-detail.jpgvyšší korpus, podélně ho rozřízneme. Spodní část použijeme jako základ, horní část rozdrobíme (spíše natrháme) na hrubé kousky, které odložíme na talířek bokem. Pokud ale máme dva nižší korpusy, tak jeden použijeme jako základ pod krém a druhý rozdrobíme.

Dokončení:

Základní díl piškotového korpusu pokapeme kávou, potřeme vrstvou připraveného krému z mascarpone a pokryjeme kousky z piškotového korpusu, které také pokapeme kávou.

Znovu natřeme krémem a vložíme další vrstvu piškotových kousků, zakápneme kávou - tak pokračujeme do spotřebování surovin, zakončíme krémem.

Tímto způsobem docílíme buď tvaru dortu (můžeme ho celý připravit v dortové formě) nebo vytvarujeme polokouli a nakonec hotový dezert rovnoměrně posypeme kakaem.Dortík necháme několik hodin (nejlépe do rána) zaležet v ledničce, kde se všechny ingredience spojí a vzájemně chuťově prolnou. Dobré pochutnání. 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE 

2. VÁNOČNÍ HVĚZDA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ

300-hotovo.jpgZákladní ingredince:

Piškotový korpus ve tvaru hvězdy.

Ingredience-náplň:

250 g mascarpone, 50 g jemně strouhaného kokosu, 125 g moučkového cukru s vanilkou, 125 g kokosového jogurtu (může být i neochucený), 10 g želatinu (+2 PL mléka), 250 ml pevně ušlehané smetany, mírně oslazené.

 

300-3-hvezdy-hotovo.jpgOstatní ingredience:

Drobné čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz).

Příprava:

Všechny suroviny na náplň spojíme a necháme vychladit v ledničce. Korpus hvězdy vydlabeme (zbylé kousky odložíme bokem) a kdo chce, může ho pokapat kávou, rumem nebo vaječným koňakem.

Otvor vyplníme vychlazeným krémem a povrch uhladíme. Ihned vložíme drobné ovoce, mezi které nepravidelně rozprostřeme načechrané kousky korpusu. Naplněnou a nazdobenou hvězdu necháme v ledničce odležet a pak mírně pocukrujeme. Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE 

3. VÁNOČNÍ HVĚZDA S MARCIPÁNOVOU OZDOBOU

300-369852.jpgIngredience na korpus:

60 g hladké mouky, 120 g bramborové moučky, 180 g jemného krystalu, 2 KL kypřícího prášku, 6 žloutků, 6 bílků-pevně vyšlehaný sníh, KL nastrouhané citronové kůry z bio citronu, špetička soli.

Ingredience na krém:

2 PL nutely, 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 1-2 PL mléka.

Ostatní ingredience:

2 PL mascarpone na potření povrchu korpusu, hrst opražených a hrubě nasekaných lískových oříšků, marcipán na potažení.

300--.jpgPostup:

Den předem připravíme z těsta dle popsaných ingrediencí korpus ve tvaru hvězdy, který pečeme  zhruba 20-30 minut při teplotě 160/170 st. C. Pak piškot podélně rozřízneme, naplníme připraveným krémem, potřeme také po obvodu, který můžeme posypat i oříšky. Na tenkou vrstvu z mascarpone vložíme vytvarovaný marcipánový plát, který jsem vyřízla podle formy. Navíc jsem ještě dozdobila povrch malými dvojbarevnými hvězdičkami – viz foto. Hvězda vkusně dozdobí vánoční stůl. Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE 

4. DORT PLNĚNÝ HRUŠKAMI A ČOKOLÁDOVOU PĚNOU-MOUSSE

-300-.jpgSuroviny-těsto na korpus: 

120 g hladké mouky, 80 g jemného krystalového cukru, 8 g kypřícího prášku, 2 celá vejce, 40 g slunečnicového oleje, 80 g studeného mléka.

Suroviny na čokoládovou pěnu:

350 ml horkého mléka, 120 g krystalového cukru, 30 g kukuřičné moučky, 30 g kakaového neslazeného prášku, 100 g hrubě nasekané hořké čokolády, 250 ml smetany ke šlehání, 10 g plátkového želé a trochu studené vody na změknutí.

--300--.jpgOstatní suroviny:

2 ks kompotované hrušky nebo zmražený lesní ovocný mix (nemusí být) na korpus.

Postup práce-základ pro pěnu: Zahřejeme mléko a odstavíme bokem. V jiném kastrolku smícháme cukr, moučku a kakao, postupně přilijeme horké mléko, dobře vymícháme, na mírném plameni uvaříme a odstavíme. Do vařící směsi vhodíme kousky čokolády a mícháme až do rozpuštění. Zakryjeme kuchyňskou fólií a necháme vychladnout. Tuto přípravu je ideální provést den předem a nechat v ledničce.

Postup práce-těsto na korpus: V misce vyšleháme vejce s cukrem a při stálém míchání přilijeme olej a mléko. Postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem. Dobře spojené těsto vložíme do kulaté otevírací dortové formy (průměr 24 cm) s pečícím papírem a pečeme asi 20 minut při teplotě 180 st. C. Korpus vyjmeme z formy a odstraníme papír. Do stejné formy vložíme nový pečící papír o takové velikosti, aby okraje přesahovaly přes ráfek. Korpus vrátíme zpět do formy s novým papírem, pokapeme kompotovou šťávou a rozložíme hrušky nakrájené na kostičky.

Dokončení: Ve studené vodě necháme změknout želatinové plátky a opatrně na mírném ohni s kapkou mléka nebo vody je rozpustíme. Předem připravený a vychlazený pěnový základ prošleháme, spojíme s vyšlehanou pevnou šlehačkou a nakonec rozpuštěnou želatinou. Pečlivě vše prošleháme a vlijeme do formy na korpus s nakrájenými hruškami. Povrch uhladíme a celé vložíme do ledničky alespoň na 6 hodin-nejlépe do dalšího dne. Dobré pochutnání.

Dovětek: Do dortíku ovoce dávat nemusíme, stačí ho potřít před plněním třeba jahodovým džemem, vynikající je i meruňkový. Zaležený a vychlazený dortík pak vyjmeme z formy, potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme dle vlastní fantazie. 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE 

5. ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

1-300-1-kava.jpg

Ingredience:

150 g polohrubé mouky, 200 g mletých mandlí (nebo mandlové moučky), 200 g krystalového cukru, 6 žloutků, 6 bílků, pár kapek mandlové příchuti-tresti (nemusí být), strouhaná citronová kůra z jednoho citronu BIO do žloutkové pěny, malá špetka soli do sněhu z bílků, čokoládová poleva na polití upečeného moučníku, na ozdobu plátky mandlí (nebo různé vykrajované motivy z potahové hmoty atd).

Postup práce:

Důkladně vyšleháme žloutky s cukrem

300-srdicka.jpga citronovou kůrou do pěny. Postupně přidáváme mouku s mandlovou moučkou a vymícháváme již ručně. Nakonec těsto opatrně spojíme s tuhým sněhem a pár kapkami mandlové příchuti. Do kulaté formy vyložené alobalem nalijeme těsto a pečeme v hork-předehřáté troubě na 160 st. C asi 50 minut.

Prvních 40 minut troubu neotvíráme, aby nám těsto nadlehčené pouze sněhem bez kypřícího prášku, nekleslo. Po čtyřiceti minutách zkouška špejlí a pokud je vršek již upečený, přikryjeme ho na dalších 10 minut pečícím papírem. Hotový upečený moučník necháme vychladnout ve formě, aby díky horké páře uvnitř došel.

Mezitím připravíme čokoládovou polevu, kterou pak pečlivě polijeme vychládlou polokouli, ze které jsme před tím opatrně sundali alobal. Polevu necháme zatáhnou a zdobíme dle své fantazie a příležitosti, ke které byl moučník upečený. Výborný je se šlehačkou, můžeme ho posypat plátky mandlí, či barevným cukrovým zdobením apod.

Moučník můžeme ozdobit motivy prakticky k jakékoliv příležitosti. Na snímku je pokrytý hvězdičkami, vykrajovanými z bílé a červené potahové hmoty a velmi se hodí k vánočnímu stolování. Výborný je také zpestřený šlehačkou-malou čokoládovou zmrzlinovou kuličkou- stracciatellou-zakápnout rumem, koňakem-ke kafíčku... Dobré pochutnání.

Dovětek: 

Mandlová polokoule s názvem „Parrozzo “, politá čokoládovou polevou a posázená mandlemi. Právem se stala specialitou regionu Abruzzo ve střední části Itálie.

Stručná historie vzniku receptu z roku 1920: V poválečné době patřil chléb k hlavní potravině především u chudšího obyvatelstva. Nejinak tomu bylo i ve zmiňovaném italském podhorském kraji ABRUZZO, kde tehdy místní cukrář pro zpříjemnění chutí svých zákazníků vytvořil sladkou kopii bochníku chleba.

Sladký a kyprý mandlový bochník si časem oblíbil i slavný básník a spisovatel Gabriele D'Annunzio. Tato dobrota mu tak zachutnala, že jí věnoval píseň s názvem  „La canzone del Parrozzo“. 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

6. CUKROVÁ HMOTA NA POTAŽENÍ DORTU

(Pasta di zuchero)

300-22222---kopie.jpg

Ingredience-potah:

400 g hladkého přesátého moučkového cukru, 30 g světlého tekutého medu, 15 g másla, 8 g želatiny (a trochu vody na její namočení), 4 PL vody.

Máslový krycí krém (Buttercream):

200 g másla (Crema al burro), 200 g moučkového cukru, 3 PL vlažného mléka.

Postup práce-potahová hmota:

Želatinu necháme změknout ve vodě.

300-225577---kopie.jpgNa mírný oheň postavíme kastrolek s vodou a medem, pomalu v něm rozpouštíme máslo a vyždímanou želatinou. Do misky, nebo do nádoby robota nasypeme cukr, přidáme hmotu, dobře promícháme, spojíme (ručně, nebo v robotu) a nakonec na pracovní desce posypanou cukrem, v rukách propracujeme.

Potahová hmota musí být lesklá a pružná, kterou na závěr těsně zabalíme do igelitového sáčku a v suchém prostředí necháme odležet aspoň 24 hodin. V tomto balení vydrží i 1 měsíc, do lednice nedáváme.

Dokončení:

Upečeme korpus 1-2 dny předem, den před potahováním ho podélně rozřízneme, mezi pláty naplníme zvolenou náplní (v našem případě italský krém Chantilly se šlehačkou) a malými kousky jahod, jen při okrajích necháme 1 a půl cm volného místa.

Dáme na chvíli do ledničky a mezi tím po dobu 15. minut šleháme máslový krém, kterým pak potřeme celou plochu dortu, včetně zaplnění volných okrajů i boků a dáme vychladit do ledničky na jeden den. Vrstva máslového krému odděluje vnitřní náplň (popř. i ovoce) od vrchního dortového potahu-ty dvě složky se nesmí spojit, aby nedošlo k rozpouštění potahové hmoty.

Vypracovaný a odležený cukrový potah vyválíme na tloušťku 3 mm, volně srolujeme na váleček a rozprostřeme na plněný korpus. Pokud se potrhá, vše spojíme do bochánku a začneme znovu vyvalovat. Dozdobíme vytvarovanými ozdobami ze stejného materiálu (ne s ovocem). Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

7. KYTIČKOVÝ SNĚHOVÝ DORT

300-hotovo.jpgIngredience:

120 g bílků pokojové teploty, 120 g jemného krystalového cukru, 150 g moučkového cukru, 18 g maizeny (kukuřičná škrobová moučka), půl lžičky kypřícího prášku.

Postup práce:

Předehřejeme troubu na 100 st. C. Bílky vyšleháme na lehký sníh a při stálém šlehání přidáme kypřící prášek do pečiva, oba cukry- přidávat postupně po lžičkách, poslední lžička je cukr smíchaný s maizenou.

3-na-mramoru.jpgPokračujeme ve šlehání asi 10-15 minut, protože je třeba docílit pevný a lesklý sníh. Z hotového sněhu vytvoříme na pečícím papíru v plechu dort v průměru zhruba 20 cm.

Můžeme použít vystřiženou šablonu z pečícího papíru v podobě kruhu ve velikosti dorty, kam vložíme pomocí dvou polévkových lžic podél vnitřního okraje kopečky sněhu, znázorňující okvětní lístky. Rovněž vyplníme střed.

Sněhovou hmotu sušíme pak v troubě při teplotě 100 st. C po dobu asi 90-100 minut. Hotový dort necháme vychladnou a zaležet  v otevřené troubě, nejlépe přes noc.  Pak ho libovolně nazdobíme. Dobré pochutnání.

 

Recept vložen i na stránkách Mimibazaru:

 

http://www.mimibazar.cz/recept/162534/kytickovy-snehovy-dort       

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

8. SMETANOVÉ SRDÍČKO S JAHODAMI

img_0618.jpg

 

Igredience na srdcový korpus:

30 g hladké mouky, 60 g bramborové moučky, 90 g jemného krystalového cukru, 3 žloutky, 3 bílky na tuhý sníh, 1 KL kypřícího prášku do pečiva.

Ostatní suroviny:

400 ml smetany ke šlehání se ztužovačem a vanilkovým cukrem, jahodový kompot, malá tabulka čokolády ke strouhání.

Postup práce:

Den předem si z uvedených surovin upečeme korpus ve tvaru srdíčka.  

img_0610.jpg

Pak ho podélně prořízneme, spodní díl zakápneme kompotovanou jahodovou šťávou, přidáme vrstvu jahod, hojně naplníme pevnou šlehačkou a přikryjeme vrchním plátem.

Celé srdce potřeme zbytkem šlehačky, dozdobíme jahůdkami a můžeme jemně posypat strouhanou čokoládou.

Dobré pochutnání.

 

 

 

 

RECEPT VLOŽEN I NA STRÁNKÁCH MIMIBAZARU:

http://www.mimibazar.cz/recept/162722/smetanove-srdicko-s-jahodami      

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

9. SMETANOVÝ DORT S ANANASEM-NEPEČENÝ

3-300-.jpg

 

Základní ingredience-dno dortu: 250 g piškotů (nebo sucharů), 125 g vlahého másla, 6-7 koleček kompotovaného ananasu.

Ingredience –krém:  400 g vaničkového tvarohu, 400 ml smetany ke šlehání. 70 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 14 g želatiny, 2 PL teplého mléka na rozpuštění želatiny,

4--300-.jpgIngredience-poleva: 3 kompotovaná ananasová kolečka, 1 PL jemného krystalu, šťáva z jednoho citronu, ananasová šťáva z kompotovaného

 

ananasu (hmotnost konzervy 500 g), 17 g želatiny, 2 PL teplé ananasové šťávy na rozpuštění želatiny, 6 koleček kompotovaného ananasu na ozdobu.

Postup-piškotové dno dortu: Pomleté piškoty, nebo suchary smícháme s rozpuštěným máslem a směs namačkáme na dno dortové formy o průměru 28 cm s pečícím papírem. Boky vyskládáme půlkami ananasových koleček a dáme zatuhnout do ledničky.

2--300-.jpg

Postup-piškotové dno dortu: Pomleté piškoty, nebo suchary smícháme

 

s rozpuštěným máslem a směs namačkáme na dno dortové formy o průměru 28 cm s pečícím papírem. Boky vyskládáme půlkami ananasových koleček a dáme zatuhnout do ledničky.

Postup-krém: Želatinu namočíme do studené vody, tvaroh smícháme s oběma cukry. Ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme namočenou želatinu, kterou smícháme s oslazeným tvarohem. Vyšleháme tuhou šlehačku, kapku přisladíme a opatrně vmícháme do tvarohové směsi s želatinou. 

1--300-.jpg

 

Vše vlijeme do vychlazené formy piškotovým dnem, zarovnáme a uložíme do ledničky.

Postup-poleva: Rozmixujeme ananas s cukrem a citronovou šťávou a vmícháme ananasovou šťávu z konzervy. V teplé šťávě necháme rozpustit želatinu a smícháme s ananasovou rozmixovanou směsí, kterou polijeme povrch vychlazeného dortu s krémem.

Dokončení: Opět uložíme do ledničky. Vznikne krásný žlutě zabarvený a voňavý dortík, který libovolně ozdobíme-třeba dalším ovocem.            Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

Recept vložen i na stránkách Mimibazaru:         

http://www.mimibazar.cz/recept/162519/svatecni-nepeceny-ananasovy-dort       

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

10. SNĚHOVÝ DORT PAVLOVA

300-hotovo.jpgIngredience-množství se odvíjí od váhy jednoho bílku: 

1 bílek pokojové teploty-zvážit, jemný krystalový cukr (stejná váha, jako bílek), moučkový cuk (stejná váha, jako bílek), špetka soli, kapka citronové šťávy, nebo octové.

Postup šlehání bílků se solí: 

Po dvou minutách při stálém šlehání přidáme 1/3 cukru. V polovině času, kdy ještě není sníh tuhý, přidáme druhou třetinu cukru.

Stále šleháme-když je sníh téměř pevný, přidáme zbývající třetinu cukru a citronovou šťávu.

300-s-motylem-hotovo.jpgDošleháme sníh na potřebnou pevnost a lesklost a na plechu s pečícím papírem upečeme dort ve zvoleném tvaru. Až máme dopečeno, vypneme a v polootevřené troubě necháme sněhový moučník vychladnout.

Poté je ještě dobré nechat dortík zaležet, nejlépe do dalšího dne. Skladujeme v suché místnosti.

Můj tip:  

V rozehřáté troubě můžeme péct dvěma způsoby.

První varianta: Délka pečení 3-4 hodiny při teplotě 80 st. C.

Druhá varianta: Délka pečení 120-130 minut při teplotě 100-110 st. C. Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

11. CHIFFON CAKE-BÁBOVKA JAKO DORT

img_8768.jpgSuroviny: 290 g hladké mouky, 300 g cukru-jemný krystal, 1 sáček kypřícího prášku, špetka soli, 200 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 6 bílků a 6 žloutků z větších vajec, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra.

Postup: Zvlášť v misce vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Podle jiné varianty můžeme místo soli šlehat bílky přímo s kypřícím práškem, sníh je pevný, brzy neklesá a moučník pak pěkně naběhne. V další misce vymícháme /10-15 min./ do pěny žloutky s vanilkovým cukrem, postupně

320-img_8735.jpgpřidáváme vlažnou vodu, olej a citronovou kůru. Žloutkovou pěnu vylijeme do suchých, promísených surovin a dobře spojíme. Postupně přidáváme i sníh. Vložíme do hladké bábovkové formy, která se nevymašťuje, ani nevysypává.

Pečeme po dobu 50-60 minut při teplotě 160 st. C. Na délku doby pečení má ale vliv spousta okolností, jako je kvalita mouky, trouba atd. U tohoto vysokého korpusu je třeba zkoušet propečenost špejlí a někdy i dopékat dalších 10-20 minut.

Poté formu s bábovkou vytáhneme a hned překlopíme buď na nožičky speciální formy (viz druhý obrázek u receptu č. 1 v kategorii TĚSTA, KORPUSY"), nebo ji podložíme sklenicemi, aby pára vyvětrala.

Korpus tímto způsobem necháme několik hodin chládnout a tím je pak velmi lehký a nadýchaný. Můžeme pak postupovat jako u dortu-rozříznout, naplnit a ozdobit. Dobré pochutnání.

https://recepty-yarkal.estranky.cz/clanky/sladke-recepty/testa--korpusy/

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

12. ČOKOLÁDOVÝ DORT SACHER

320-img_0022---kopie.jpgKorpus: 80 g hladké mouky, 80 g mandlové moučky, 120 g moučkového cukru, 140 g rozpuštěného másla, 140 g rozpuštěné čokolády na vaření ve vodní lázni, 6 žloutků, 6 bílků (ze 6 středních, nebo pěti velkých vajec), 1 kypřící prášek. 

Čokopoleva:  125 g čokolády na vaření, 75 g tekuté šlehačky.

Ostatní přísady: Meruňkový džem.

320-img_0011---kopie.jpgPostup: Žloutky, cukr a mandle se vyšlehají a do směsi se přidá rozpuštěné máslo. Dále se přidá hladká mouka s kypřícím práškem a rozpuštěná čokoláda s kapkou vody. Nakonec se ručně a opatrně vmíchá pevný sníh. Čokoládový korpus upečeme v dortové formě o průměru 25 cm asi 25-30 minut při 180 st. teplotě.

Dokončení: Upečený dortík se nechá vychladnout, rozřízne se po délce napůl-spodní plát se tence natře meruňkovou marmeládou a přiklopí vrchním plátem. Po té se celý dort zalije i s boky ještě teplou, dobře vymíchanou čokoládovou polevou. Po zatuhnutí se dozdobí podle vlastní fantazie a nechá pár hodin zaležet-je vláčný a vynikající.      Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

13. MIMOZA-VYNIKAJÍCÍ ITALSKÝ DORT

320-img_9052---kopie.jpgIngredience-korpus:  30 g hladké mouky, 60 g bramborové moučky,  90 g cukr-jemný krystal, 3 žloutky, 3 bílky,  1 kávová lžička kypřícího prášku, malá špetka soli, /v případě kakaového korpusu, přidat trochu kakaa/.  

Náplň č. 1 – čokoládový krém:  100 g cukru-jemného krystalu,   2 lžičky bramborové moučky,  2 deci teplého mléka,  4 žloutky,  100 g másla (kvůli lehkosti krému stačí i 50 g másla), 80-100 g čokolády na vaření.  

Náplň č. 2 – bílá šlehačka:  250 g

320-img_9054---kopie.jpgšlehačky (šlehačkový spray rozhodně ne, náplň by brzy zřídla), Ztužovač do smetany (nebo želatinový ztužovač , také je možnost den předem svařit smetanu s bílou čokoládou).

Postup-korpus:  Žloutky s cukrem se vyšlehají do pěny.  Pak se ušlehají bílky se solí na tuhý sníh. Dále se smíchá mouka s bramborovou moučkou a kypřícím práškem. Do žloutkové pěny se opatrně vmíchají ušlehané bílky a nakonec suché ingredience-mouka s bramborovou moučkou a kypřícím práškem.

Předem nachystáme formu, kterou není potřeba vysypávat a ani nedávat pečící papír. Stačí dát na dno a boky alobal. Vlije se dortová směs a dá se do předem vyhřáté trouby péct při nižší teplotě 160-170 st. C.  asi 20-30 minut dozlatova-pak zkusit špejlí  propečenost. Pokud se pečou naráz v jedné formě 3 dávky kvůli výšce, tak délka pečení trvá asi 40-50 minut. Těsto je vhodné  i na rolády.

Postup-čokoládový krém:  Žloutky s cukrem se vymíchají samostatně do pěny, pak se přidá bramborová moučka a teplé mléko.  Směs se za stálého míchání zahřívá na plotně až do zhoustnutí, ale nepřevařovat /asi 80 stupňů/. Samostatně se rozpustí máslo s čokoládou a spojí se žloutkovou směsí. Pak se mícháním krém vychladí, vyšlehá a uloží do lednice. 

Náplň č. 2 – bílá šlehačka: Vyšlehat se ztužovačem tuhou šlehačku.

Plnění korpusu:  Korpus se vydlabe lžící, nechá se vyšší dno a okraje asi 1-2 cm. Vzniklé kousky korpusu dáme bokem-část se použije k plnění dortu a část na jeho vnější ozdobu. Celý vnitřek se promaže čokoládovým krémem, na který se střídavě rozloží  kousky vydlabaného korpusu, část čokoládového krému a šlehačky. Na další vrstvy totéž, ale střídá se barevnost náplní až do úplné spotřeby. Celý dort, včetně boků se potře zbývající šlehačkou a posype odloženými drobečky z korpusu. Přizdobit libovolně. Moučník se může konzumovat ihned, ale je určitě lepší ho nechat několik hodin v ledničce zaležet. Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

14. DORT S NUTELOU, KOKOSEM S MASCARPONE

111-320--img_9753-----kopie--2----kopie.jpgIngredience-piškotové těsto na korpus (průměr 26 cm): 30 g hladké mouky, 60 g bramborové škrobové moučky (solamylu). 90 g jemného lrystalového cukru, 3 vejce, 1 KL kypřícího prášku do pečiva.

Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 150 g moučkového cukru, 125 g kokosového jogurtu (stačí i bílý, nebo zakysaná smetana), 2 PL strouhaného kokosu, 1 PL nutely, 6 plátku karlovarských oplatků bez náplně.

222-320-img_9738---kopie.jpgPostup-korpus: Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny. Zvlášť ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme po lžících smíchanou mouku se solamylem a kypřícím práškem. Těsto upečeme ve formě při teplotě 180 st. C asi 10-15 minut. Zkoušíme špejlí.

Postup-krém: Mascarpone promícháme s cukrem, rozředíme jogurtem, smícháme s nutelou, kokosem a nakonec i s rozdrcenými oplatky.

Dokončení: Vychladlý korpus potřeme ovocnou šťávou, nebo mlékem a nahoru navršíme připravený krém. Posypeme strouhaným kokosem a dozdobíme dle vlastní fantazie. Dobré pochutnání.   

Recept vložen i na stránkách Mimibazaru:

http://www.mimibazar.cz/recept/162482-586849/spiralkovy-dortik-s-kokosovym-kremem                

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

15. ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK PRO RŮZNOU PŘÍLEŽITOST

300-coko.jpgIngredience:

70 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 5 žloutků, 5 bílků, sůl na špičku nože, 150 g vlahého másla, 100 hrubě mletých mandlí, 150 g rozpuštěné, vychladlé čokolády na vaření s kapkou vody.

Ingredience na polevu:

125 g čokolády, 75 ml smetany ke šlehání.

320-img_5889---kopie.jpgPostup práce:

Nad párou rozpustíme čokoládu s trochou vody a dáme bokem.

Máslo také rozpustíme nad párou. Vyšleháme žloutky s cukrem, přimícháme vlahé máslo, mleté mandle a rozpuštěnou vlažnou čokoládu. Na závěr přidáme mouku s kypřícím práškem a opatrně, předem připravený tuhý sníh se solí.

Těsto vylijeme do kulaté dortové formy s pečícím papírem (průměr 24 cm) a pečeme 20 minut při teplotě 180 st. C. Upečený dortík necháme vychladnout, podélně rozřízneme napůl a naplníme jakoukoliv náplní. Pak ho polijeme čokoládovou polevou (nad párou spojíme čokoládu se smetanou) a zdobíme dle vlastní fantazie. Dobré pochutnání.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

16. NEPEČENÝ KOKOSOVO-SMETANOVÝ DORT 

320-l203815-.jpgSuroviny na základ: 250 g kakaových piškotů, 125 g másla.

Suroviny na krém: 50 g jemné kokosové moučky, 125 g kokosového jogurtu, 250 g mascarpone, 125 g moučkového cukru, 7 g plátkové želatiny, 2 PL horkého mléka, 250 g smetany ke šlehání.

Postup-základ z kakaových piškotů: Kakaové piškoty rozdrtíme

na-cervenem.jpgnajemno, které smícháme s rozpuštěným máslem a směs namačkáme do dortové formy, vyloženou pečícím papírem. Vložíme do ledničky a necháme zatuhnout.

Postup-krém: Želatinové plátky necháme v trošce studené vody nabobtnat a pak rozpustit v horkém mléce. Ve větší misce smícháme kokos s cukrem a spojíme s jogurtem, mascarpone, rozpuštěnou želatinou a nakonec opatrně vmícháme pevně vyšlehanou smetanu-vše dobře spojíme.

Dokončení: Krém ihned vlijeme na vychlazený piškotový základ, zarovnáme povrch a posypeme kokosem a nejlépe do dalšího dne uložíme do ledničky. Před servírováním z dortíku opatrně sundáme formu s papírem, ještě trochu posypeme kokosem a libovolně dozdobíme. V našem případě je vzoreček vytvořený z kakaového prášku. Dobré pochutnání.

Můj tip: Plátkovou želatinu necháme v trošce studené vody změknout, pak ji rozpustíme s horkým mlékem a nakonec rozředíme přidáním jedné lžíce jogurtu z předepsaných surovin. Vše dobře promícháme a spojíme s připravenou směsí na krém. Pevně vyšlehanou smetanu dodáme až naposled, kterou celý krém opatrně propojíme.

Dovětek: Lehoučký dezert ze smetanového krému zpevněného želatinou a provoněného kokosem-to vše na nepečeném základu z kakaových piškotů a másla-úžasné propojení chutí a vůní.

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

17. Lehký dortík se šlehačkou a jahodami

-32011.jpgSuroviny na menší korpus: 30 g hladké mouky, 60 g bramborové moučky, 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, 90 g krystalového cukru, 3 oddělené žloutky, 3 bílky na sníh, špetku soli do bílků ke šlehání.

Suroviny na jahodovou náplň: 3 čerstvé jahody, 1 polévková lžíce moučkového cukru, ½ kávové lžičky citronové šťávy.

Ostatní suroviny: ½ kg čerstvých jahod, kelímek smetany ke šlehání, 1-2 polévkové lžíce moučkového cukru.

fotka-320-12.jpgPostup-jahodová náplň: Z předepsané dávky ½ kg jahod-viz ostatní suroviny-odejmeme tři kousky jahod, které nakrájíme na plátky, vložíme do misky, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme moučkovým cukrem. 

Postup-korpus: Žloutky utřeme s cukrem a postupně vmícháme pevný sníh a mouku smíchanou s kypřícím práškem a moučkou. Těsto nalijeme do kulaté dortové formy, na jejíž dno jsme dali alobal. Pečeme při teplotě trouby na 170 st. C., zhruba 15 minut. Necháme ve formě vychládnout, pak plochým nožem oddělíme korpus od stěny formy a ze dna sloupneme alobal. 

Dokončení: Moučník přestříkáme jahodovou šťávou, která se vyluhovala z oslazených jahod a citronové šťávy. Jahodové plátky ze šťávy poklademe na korpus, ozdobíme šlehačkou a půlkami jahod. Ještě než korpus přestříkáme šlehačkou, pokropíme ho jahodovou šťávou a poklademe plátky jahůdek. Celý moučník pak bude krásně vláčný a voňavý. Vyšší dortík je třeba upéct z dvojnásobné dávky surovin

Dovětek: „Malý dortík s velkou parádou“ - tak se dá nazvat tento lehký piškotový moučník, kterému k dokonalé chuti stačí jen vyšlehaná smetana a čerstvé jahody. Dobré pochutnání.

Recept vložen i na stránkách Mimibazaru:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=160702

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

18. BEZVAJEČNÝ KAKAOVÝ DORT S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM

999.jpgKorpus: 160 g hladké mouky, 40 g kvalitního tmavého kakaa, 130 g třtinového cukru,½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 130 ml bílého jogurtu, 40 ml slunečnicového oleje, 60 ml hruškové nebo pomerančové šťávy, popřípadě jen vodu. Dávka surovin stačí do menší dortové formy a peče se asi 40 minut při teplotě 180 st.

Dokončení: 

Upečený a rozkrojený korpus se

5421.jpgnaplnit různými náplněmi - třeba čokoládovým krémem, nutelou, máslovo-pudinkovým krémem, pařížskou šlehačkou apod. Nahoře polít čokoládovou polevou, ozdobit vlašskými ořechy, kukuřičnými lupínky v čokoládě a třeba i živými květy.

Moučník je ale také výborný i nenaplněný a bez zdobení- pouze jen pocukrovaný, třeba k rannímu kafíčku. Navíc je vhodný pro všechny, kterým vejce v potravinách neprospívají. Dobré pochutnání.

Recept je vložen i na stránkách Mimibazaru:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=160462&user=570069

 

JE  JE  JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE  

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   

JE   JE   JE   JE   JE   JE   JE   

JE   JE   JE   

JE 

 

 

4--300-.jpg

 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

 

3-300-.jpg

 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

 

2--300-.jpg

 

JE   JE   JE   JE   JE 

JE

 

1--300-.jpg